
Voorwoord Ben van der Knoop
Begin 2024 nam Ben van der Knoop het roer bij Pantar over van Lex de Boer die na jarenlange inzet met pensioen ging. Hij blikt terug op een bewogen eerste jaar.

Voorwoord Ben van der Knoop
Begin 2024 nam Ben van der Knoop het roer bij Pantar over van Lex de Boer die na jarenlange inzet met pensioen ging. Hij blikt terug op een bewogen eerste jaar.
Werken aan een sterkere organisatie
Mijn eerste jaar bij Pantar is voorbijgevlogen. Wat mij opviel? Uit vorige banen kende ik deze sector al vrij goed, toch is het anders als je hier elke dag naar binnen stapt. Dat we bij Pantar maatschappelijke en economische waarde creëren wist ik al, maar hoe groot de individuele waarde van werk is, besefte ik pas toen ik hier aan de slag ging. We bieden werk aan mensen voor wie werk niet altijd vanzelfsprekend is. En zoals voor iedereen geldt: werk betekent zoveel meer dan een maandelijks salaris. Het gaat ook over eigenwaarde, persoonlijke ontwikkeling en zingeving. Ik ben er trots op dat wij voor zoveel mensen het verschil kunnen maken.
Veel gaat er goed
Als ik terugkijk op mijn eerste jaar als bestuurder, zie ik dat er veel goed gaat. De omzet kwam hoger uit dan we hadden verwacht. Er wordt door iedereen hard gewerkt. Het lukt ons goed om mensen op te leiden, verder te ontwikkelen en aan het werk te houden. De doorstroming, ofwel naar een hogere werksoort bij Pantar of naar een ander bedrijf, lukt ons nog niet goed genoeg. Daarin worden we niet altijd geholpen door de manier waarop we op dit moment georganiseerd zijn. De scheiding tussen de directies Werk en Mens & Ontwikkeling heeft wel iets gebracht, maar niet voldoende. Daar ligt voor het komend jaar een opgave, we gaan daar in 2025 dan ook vol mee aan de slag.

“De begeleiding van de doelgroep waar wij ons op richten, kent een prijs.”
Nieuw financieringsmodel
Hoewel er veel dingen goed gaan, boekt Pantar onderaan de streep een negatief resultaat. Dat is geen verrassing. De begeleiding van de doelgroep waar wij ons op richten, kent een prijs. Financieel kan het niet uit. Het Rijk schiet financieel tekort richting de gemeente in de uitvoering van een wettelijke taak. En dat tekort wordt alleen maar groter. Dat komt doordat het aantal Wsw’ers afneemt en er meer mensen bij ons komen werken die onder de Participatiewet vallen; de vergoedingen daarvoor zijn veel lager. Ook dat is geen geheim. Alle sociaal ontwikkelbedrijven hebben hiermee te maken. De gemeente Amsterdam realiseert zich dat ook. Daarom zijn we met de gemeente in gesprek over een nieuw financieringsmodel dat past bij deze realiteit. Ik heb er vertrouwen in dat we daar goed uitkomen. Uiteraard krijgen we geen blanco cheque. Jaarlijks zullen we laten zien dat we er alles aan doen om de kosten laag te houden en de inkomsten te verhogen. Op basis daarvan kan de gemeente borg staan voor een dekkende financiering. Los van de financiering is het ook belangrijk hoe de gemeente de rol van Pantar ziet. Voor de gemeente is Pantar dé werkgever voor de Wsw, Beschut Werk en een deel van de Amsterdammers die vallen onder de Participatiewet.
“Voor de gemeente is Pantar dé werkgever voor de Wsw én voor alle mensen die onder de Participatiewet vallen.”
Intussen hebben we natuurlijk ook veel in eigen hand: we werken hard om meer inkomsten te genereren. We tonen ondernemerschap en proberen meer commerciële opdrachtgevers binnen te halen. En als we erin slagen om mensen verder te ontwikkelen, leveren ze ook meer op voor Pantar. Dat lijkt mij dan ook een mooi doel voor 2025: werken aan een organisatie die op alle fronten sterker is, waar mensen hun werk nog beter kunnen doen en daarmee nog meer van toegevoegde waarde zijn.
Ben van der Knoop